Siirry sisältöön
Etusivu
 
 
 
 
 

Ajankohtaista

25.04.2018

Maailman NNKY-päivän tilaisuudessa puhuttiin päätöksenteon sukupuolittuneisuudesta

Suomen NNKY-liitto järjesti tiistaina 24.4.2018 brunssin maailman NNKY-päivän kunniaksi ja myönsi samalla vuosittaisen tunnustuspalkintonsa 100 tasa-arvotekoa -hankkeelle. Tilaisuuden teemana oli NNKY-liiton tasa-arvoteon mukaisesti nuoret naiset päätöksentekijöinä. Naiset ovat päätöksentekijöinä vähemmistössä ja nuoret vielä enemmän. Nuoret naiset ovat erityisen haastavassa asemassa.

NNKY:n tunnustuspalkinnon myönsivät pääsihteeri Anne Pönni ja varapuheenjohtaja Leena-Maria Kyyhkynen. He muistuttivat, että NNKY on naisten ja tyttöjen liike. Yhteiskunnassa ja myös kirkon sisällä riittää tehtävää tasa-arvon saavuttamiseksi. Kirkon luottamushenkilöissä on erityisesti nuorista naisista pulaa: alle 30-vuotiaita on luottamushenkilöistä vain 6 %.

100 tasa-arvotekoa -hankkeen puolesta puhuivat kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä. Presidentti Halonen puhui siitä, kuinka usein Suomessa ajatellaan, että tasa-arvo on jo toteutunut, kunnes #metoon kaltaiset ilmiöt särkevät pinnan. Presidentti myös kiitti kaikkia tasa-arvoteon tehneitä tahoja. 

 

Vasemmalla Terhi Heinilä ja presidentti Tarja Halonen. Oikealla 100 tasa-arvotekoa -hankkeen vastuuhenkilöitä ja NNKY:n Anne Pönni ja Leena-Maria Kyyhkynen.


Tohtorikoulutettava Annu Perälä Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta kertoi nuorten naisten etenemisestä Suomen eduskuntaan ja parlamentteihin muualla maailmassa. Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn (Nuori Kirkko) puheenjohtaja Katri Malmi ja NNKY:n hallituksen jäsen, seurakunnan luottamushenkilö Laila Nieminen kuvasivat sitä, miltä vaikuttaminen erityisesti kirkon sisällä näyttää nuoren naisen näkökulmasta. Päätöksentekoon on välillä vakiintuneita, epävirallisia kanavia, joissa nuoret eivät ole edustettuina. Ylipäänsä kirkon luottamushenkilöissä nuorten määrä on vähäinen: jokaista alle 30-vuotiasta kohti on seitsemän yli 60-vuotiasta. Keskustelujen perusteella yhdeksi ratkaisuksi, johon kaikki voivat osallistua, löydettiin kannustus. Tutkimusten mukaan naiset ajattelevat itseään harvemmin potentiaalisena päättäjänä kuin miehet. Erityisesti nuoret naiset kaipaavat kannustusta ja mentorointia, jotta asettuvat vaaleissa ehdolle ja voivat siten tulla myös valituiksi.    

 

Vasemmalla ote Annu Perälän esityksestä. Oikealla nuoret vaikuttajat Katri Malmi ja Laila Nieminen, Anne Pönni haastattelee.


Kiitos NNKY-liitolle upeasta tilaisuudesta ja tärkeästä keskustelusta sekä 100 tasa-arvotekoa -hankkeen saamasta merkittävästä tunnustuksesta!

Lue tiedote 100 tasa-arvotekoa -tunnustuspalkinnosta täällä! 
 
 
 
login Synergia Foxy